Bottenmete efter lake
Bottenmete efter lake är verkligen ett speciellt fiske. Det är mörkt och ofta lite kallt. Men det har ändå sin charm. Jag började bottenmeta lake i mina tonår och tyckte det var riktigt roligt. Framförallt tyckte jag att laken, var en otroligt häftig fisk!

Utrustning till lakmete
När man ska börja lakmeta från land så behöver man egentligen inte alls så mycket. Det går att göra väldigt simpelt. Här nedan finner du en lista på vad du behöver för att komma igång:
- Haspelspö med haspelrulle
- Någon att ställa spöet mot, en klyka
- Nappindikator – ålbjällra, nappalarm och/eller lysstav
- Bottenmete-tackel och sänken
- Betesfisk (kan köpa sill på ICA)
- Något att sitta på – ryggsäcksstol, campingstol eller karpstol
Man behöver alltså inte några speciella spön eller rullar. Du kan ta ditt vanliga haspelspö. Däremot om du kan välja, eller vill köpa en utrustning just för detta fiske skulle jag välja ett lite längre spö, gärna 10 fot (300 cm).
Rodpod eller bankstick?
Kan vara konstiga ord för vissa, medan andra vet innebörden av dessa. Ett rodpod är en ställning som du kan lägga flera spön på, oftast 3-4 st. Du kan även sätta nappalarm på dessa. Bankstick är helt enkelt som en pinne med en klyka som du sätter fast i marken. Man lutar spöet mot en bankstick. Man kan också enkelt göra en egen bankstick med en pinne från ett träd.
När jag först bottenmetade efter lake så gjorde jag klykor av träd. Mycket enkelt och billigt alternativ. Men nuförtiden använder jag bankstick eller rodpod beroende på situation.
Nappalarm till lakmete
Bottenmete efter lake kan göras som mycket annat utföras väldigt enkelt, men också avancerat. Med tanke på att man bottenmetar laken i mörker så behöver du något som låter. Elektroniska nappalarm har såklart sina fördelar, framförallt om man har en receiver (mottagare), vilket möjliggör att du kan sprida dina spön och fortfarande ha koll.
Har man inte tillgång till nappalarm så fungerar en vanlig ålbjällra. Fäst den på spötoppen. När det nappar hör du hur den pinglar. Men då bör du vara nära spöna. Jag brukar ofta använda ålbjällror, just för enkelhetens skull.

Lysstav och pannlampa
Ljuskällor är något som du verkligen kan ha nytta av i mörkret. Med hjälp av en pannlampa kan du hantera fiskar, knyta tackel osv och samtidigt ha dina händer fria. Ska du meta en hel del lake, så kan jag verkligen rekommendera att investera i en rejäl pannlampa. Det kan vara stor skillnad bland de olika prisklasserna.
Även om du har nappalarm/ålbjällra som ljudliga nappindikatorer, kan man missa försiktiga napp. Ibland hörs varken bjällra eller nappalarm fastän laken smakar på ditt bete. Då kan man se det på spötoppen om den rör sig försiktigt. Med hjälp av en lysstav som du fäster på spötoppen, så kan du se avvikande rörelser.

Bottenmete-tackel till lake
Som alltid när det gäller olika tackel så finns det en drös att välja på. Och det är ofta fiskare har egna åsikter om vad som fungerar bäst. Men om du är osäker själv så skulle jag rekommendera dig att knyta ett glidande bottenmete-tackel för lake.
Trä först på ett beteslås och sedan en liten gummipärla på huvudlinan. Knyt fast huvudlinan i ett lekande. I andra änden av lekanden knyter du fast ditt tafsmaterial. Använd nylon eller fluorocarbon i cirka 0,40 mm. Jag brukar göra tafsen 30-70 cm lång. Desto kortare den är, desto snabbare kommer du märka när laken nappar. Om laken är väldigt försiktig så kan en längre tafs vara att föredra. Strömmar det mycket kan du med hjälp av en längre tafs få ditt bete att fladdra lite i strömmen. Som krok använder du en rejäl enkelkrok i storlek 1 till 3/0.
I beteslåset sätter du din blyvikt. Päronsänken mellan 30-80 gr beroende på hur djupt och hur stark strömmen är. Är det fin botten kan du sätta sänket direkt på beteslåset. Men om det är mycket stenar eller annat som sänket kan fastna i, så kan det vara bra att ha en brytlina emellan. Den linan ska vara svagare än huvudlinan och tafslinan. Då tappar du bara sänket.
Bete till lakmete
När man bottenmetar, eller fiskar lake överhuvudtaget så använder man oftast fiskbitar. Laken är en rovfisk och äter det mesta den hittar bottennära. Allt ifrån fisk och larver till grodor och kräftdjur.
Jag skulle säga att alla möjliga olika fiskbitar fungerar till lakmetet. Men det är såklart en fördel om det luktar mycket. Laken jagar mycket med sitt luktsinne. Jag brukar använda vanlig mört om jag har det. Annars är strömming/sill-filéer enkelt att köpa i frysdisken på Ica. Luktar mycket och verkar fungera riktigt bra! Även strimlor av lake har fungerat bra. Laken äter garanterar en hel del smålake också.
En bytesfisk som laken ofta specialiserar sig på är nejonöga eller s.k. netting. Pratar man med gubbarna är det detta som gäller. Så har du tillgång till detta så ge det en chans!
Tid och säsong för lakmete
Laken har extremt dålig syn. Den använder knappt sina ögon överhuvudtaget. Jag har själv fått många lakar som är blinda, eller helt och hållet saknar ögon. Men de är ändå i god kondition och verkar inte ta skada av det. Däremot har den mycket välutvecklat luktsinne och känsel på grund av sin skäggtöm under underkäken. Detta gör att laken är aktiv när det är mörkt. Då har den utnyttja sina egenskaper för att hitta föda.
Jag försöker att anlända till fiskevattnet medan det fortfarande är ljust för kunna se hur området ser ut och kunna placera ut spöna i ljuset. Skymningen brukar väldigt ofta vara en väldigt bra tid, så då vill man gärna att betena ska vara på plats.
Laken bottenmetar man framförallt kring dess lekvandring, som sker på hösten. Beroende på vart i landet du befinner dig så skiljer det sig en del. Oktober brukar vara en bra tid att börja. Sedan kan du bottenmeta tills isen lägger sig. I södra Sverige leker laken under bottenmete-säsong. Hittar man ett lekområde så kan man ha riktigt roligt fiske. I norra Sverige sker lekfisket från is.
Vart ska jag bottenmeta lake?
En stor fördel när du ska välja ut ditt fiskevatten är att ta reda på så mycket info från andra fiskare eller lokalbefolkning. Finns det lake i vattnet? Det går givetvis att bottenmeta lake i stilla vatten. Men det brukar vara som effektivast i strömmande vatten, allt ifrån små åar till stora älvar. I strömmande vatten kommer man åt mycket bättre när man metar ifrån land. Det är lättare att tyda utmärkande platser som laken kan uppehålla sig på.
Laken lever stationärt i strömmande vatten, men vandrar också innan lek. Så det gäller att antingen hitta områden som de stryker förbi, eller helt enkelt leker på. Självklara platser brukar vara där det händer något annorlunda. Nedanför broar brukar vara bra ställen. Broar är lätta för oss att lokalisera och ett bra första ställe att prova. Annars brukar diverse intressanta gropar, djupkanter och sandbanker vara intressanta.
Hur bottenmetar jag lake?
- Ta reda på information om fiskevatten och laken innan du ska fiska. Att ha rejält med bakgrundsinfo innan du sätter igång kan vara en stor fördel.
- Välj ut vilken plats du ska fiska på och kom dit medan det är ljust så du ser hur allt ser ut. Du vill gärna ha betet i vattnet innan skymningen.
- Placera ut din spöställning och stol. Rigga upp allt runtomkring dig så du är redo
- Kasta ut betet och låt det sjunka till botten. Lägg spöet på/mot din spöställning och veva in så linan blir spänd.
- Justera nappalarm eller sätt ålbjällran på spötoppen.
- Om det inte nappat på en timma brukar jag kasta om.
När det nappar brukar spötoppen röra sig i en orytmisk takt. I de flesta fall hörs det på ditt nappalarm/ålpingla. Vänta aldrig och göra mothugg direkt. Laken är otroligt snabb på att svälja betet. När du gjort mothugg och fisken sitter, se till att sätta rejäl press på fisken i början, så du får upp den från botten och allt som den skulle kunna fastna i. Det lättaste är att ha en håv redo vi vattenkanten. Ta väl hand om fisken. Kroka gärna av den i vattnet, eller på en avkrokningsmatta eller dylikt.

Släpp tillbaka laken
Tänk på att värna om laken och släpp gärna tillbaka all fisk du får. Framförallt de minsta och de största. När du bottenmetar lake på hösten eller vintern, fiskar du alltid på lekande eller lekvandrande fisk. Det är bättre att de får gå tillbaka för att leka och säkra även nästa generations lakfiske.
