Sommarvärme och rödingfiske
Sommaren 2018 var varmare än många kommer ihåg. Det har givetvis påverkat fisket till stor del. Även i fjällmiljön. Rödingen som är en kallvattenfisk, uppskattar såklart inte varmt vatten och blir därför svårfiskad. Så sommarvärme och rödingfiske är ingen stor hit direkt. I juli månad hade jag en guidning inbokad med en grupp. Rödingfiske i fjällen under 3 dagar stod på schemat. Jag var väldigt nervös över hur fisket skulle vara.
Jag hade förberett mina gäster på att rödingfiske i denna sommarvärme kunde bli svårt. Gästerna var väldigt förstående. Vädret kan man tyvärr inte styra över. Men givetvis skulle vi göra vårt bästa för att lura rödingen till hugg. Väl på plats i Ritsem där Fiskflyg skulle flyga ut oss till den planerade fiskesjö, så mötte jag upp gruppen. Tre bröder med deras pappa. Oerhört trevliga och enkla att ha att göra med! De var verkligen laddade inför upplevelsen och såg fram emot vistelsen i tältkåtan.
När resan inledde var det soligt och varmt. Men inte långt efter vi hade blivit avsläppta på platsen blev det rejäl dimma och började regna ordentligt. Man har lärt sig att alltid sätta upp tältet det första man gör, för vädret svänger fort i fjällen. Mycket riktigt. Som tur var han vi sätta upp båda tältkåta och mitt eget tält innan ovädret drog över oss.
När jag är iväg på guide-uppdrag som dessa sover jag alltid i ett eget tält 50 meter från gästerna. Gästerna är på semester och ska få vara ifred i deras boende, samtidigt som jag är nära tillhands för att stå till tjänst. Så när regnet kom låg jag i tältet och väntade ut det värsta innan jag kunde förbereda mat till gästerna.
Under första kvällen försökte vi fiska så gott som det gick i närområdet. Men dimman fortsatte att vara tät och fisket var otroligt trögt. Ibland verkar det som att dimman gör fisken väldigt inaktiv och svår att fånga. Vi bestämde oss för att spara krafterna till morgondagen och hoppas på bättre väderförhållanden.
Nästa dag var vädret helt klart bättre och vi alla var laddade! Vi började att fiska på områden där det vanligtvis simmar röding, och stor röding. Men efter att ha experimenterat med det mesta under förmiddagen så hade vi inte haft ett enda hugg. Endast småttingar på 15-20 cm högg närmare strandkanten. Jag började tyvärr inse att det varma vattnet måste ha tryckt ut rödingen på djupare vatten. Även gästerna insåg att vattnet var väldigt varmt då de badade i bäcken och upplevde en ganska behaglig badtemp. Vattnet som man drack var inte sådär iskallt som det brukar vara.
Som tur är finns en knep som ”alltid” fungerar, även i dessa förhållanden. Jag hade såklart tagit med mig flytring, långedrag och mask, för att kunna rädda en situation som detta! En av gästerna började därför paddla ut för att förhoppningsvis direkt lyckas fånga någon röding. Denna metod brukar vara oerhört effektiv! Efter en dryg timma utan fisk anade jag oråd och började nästan tvivla på mig själv. Hur ska jag gå tillväga. Jag tog själv flytringen och paddlade till ett ställe som brukar ge fisk. Tog inte längre än 5-10 minuter innan en riktigt fin röding satt på kroken. Den kämpade länge och väl. Just bredvid flytringen lossnade den. Ajajaj, gästerna kommer aldrig tro mig. Det var en fisk på minst 1,5 kilo. Som tur är hinner jag bara sätta ned igen för att fånga ett mindre exemplar på 7-8 hekto. Jag åker in till land igen för att hämta gästerna igen.
Nu turas gästerna om för att åka ut på området jag hittat rödingen på. Just på det området får de fisk i princip varje vända de paddlar förbi. Helt plötsligt har vi lyckats och alla är supernöjda!
På guidade turer som dessa är inte fisket allt. Hela upplevelsen är viktig! Till lunch åt vi givetvis deras egenfångade röding. Helt färsk och galet god! När vi inte fiskade så utforskade vi miljön och jag passade även på att instruera i flugfiske och kastträning.