Allt fler söker sig till den svenska fjällvärlden. Fiske i Arjeplogsfjällen blir allt mer populärt. Här hittar du en stor variation på fiske, allt ifrån vanligt och klassikt spinnfiske, till flugfiske och trolling i stora sjöar. Fiske i Arjeplogsfjällen passar alla. Det spelar ingen roll om du är en familjefiskare, galen sportfiskare eller en ren semesterfirare. Arjeplogsfjällen har alltid något att erbjuda! I hela kommunen hittar du 8727 sjöar, Sveriges djupaste sjö Hornavan, Piteälven, Skellefteälven och Laisälven. Arjeplogsfjällen är verkligen ett rent fiskeparadis!

Fiske i Arjeplogsfjällen

Fiskar i Arjeplogsfjällen

Arjeplogsfjällen har något att erbjuda till alla fiskare. De fiskarter du hittar här är många. När vi pratar om fjällfiske är det framförallt öring och röding. Idag finns det inte så många bra rödingvatten kvar i svenska fjällvärlden, men i Arjeplogsfjällen hittar man många av dem. Harr är också en art som det finns gott om i området. Harrfisket i bäckar och älvar är det absolut bästa. Finns många fina sträckor som är lämpliga för detta fiske. När du kommer högre upp i fjällen så försvinner harren. Öringen finns det verkligen gott om, och den blir dessutom riktigt stor och välvuxen i de flesta vattnet, både i strömmande vatten och sjöar. Arjeplogs kommun har flera stora sjöar som Uddjaure, Hornavan, Storavan och flera andra. Här blir trollingfisket allt mer populärt efter framförallt öring och röding. Men även gäddfisket i dessa regioner är mycket bra!

Fiskevatten i Arjeplogsfjällen

Det finns gott om fiskevatten i Arjeplogsfjällen. De flesta fiskare hittar sina egna smultronställen, som man återvänder till år efter år. Det ställe som jag rekommenderar är Sandvikens Fjällgård där fisket är riktigt bra och relativt lättåtkomligt. Intill stugorna har du den stora sjön Tjaktjaure där du utan problem kan fånga fin röding och öring precis utanför stugorna. Öringen här i sjön blir riktigt storvuxen och fiskar över kilot är vanliga. Det är väldigt populärt att hyra båt här, eftersom att de flesta större fiskar tas årligen ifrån båt. Det är både spinnfiske och flugfiske som gäller, men framförallt trolling/dragrodd. Sjön ligger precis intill stugorna och är därför mycket lättåtkomligt och lämpar sig åt alla, men speciellt åt semester- och familjefiskare. Vill man vandra och fiske på kalfjället så rekommenderar vi att bli skjutsad över sjön för att gå upp på fjället där det finns gott med fina fjällsjöar. Där du hittar bl.a. övre och nedre Mujtunisjaure. Dessa sjöar håller ett mycket fint rödingbestånd med fina toppfiskar som dyker upp då och då. Det finns mängder med olika alternativ beroende på hur äventyrslysten eller bekväm man är. Det här området håller så stor variation i fisket och vad det erbjuder åt oss besökare i Arjeplogs fjällvärld. Därför rekommenderar vi just detta område till er!

Flugfiskesträckor i Arjeplogsfjällen

I Arjeplogs kommun finns det 8 flugfiskesträckor på sammanlagt 105 km, alltså hela 10 mil! Dessa är helt reserverade för flugfiskare. I området som vi ovan tipsade om finns det två flugfiskesträckor, Smuolejåkkå och Sieldutjåkkå, som är 20 respektive 22 km långa. Dessa sträckor är mycket fina och håller gott om stridbar öring i bra medelvikt.

Fiskeutrustning

Vilken fiskeutrustning man ska ha i fjällen är självklart för vissa, men inte för andra. Har man aldrig tidigare varit i fjällen och fiskat tidigare så är allt nytt, precis som allt annat fiske. Nedan beskriver vi de olika fiskemetoderna kort i utrustningsväg och vilka beten som brukar fungera bäst. Ta del av våra tips, men var inte rädd att testa dina egna teorier och specialare i betesboxen!

Trolling eller dragrodd

Det är många sportfiskare som väljer att trolla eller ro drag bakom båten, speciellt i de stora och djupare fjällsjöarna. Här är det inte alltid lika lätt att komma åt de större individerna av röding och öring vid spinn- eller flugfiske. När man trollar får man endast använda ett spö enligt fiskekortets bestämmelser i de flesta vatten. Det finns några stora sjöar där det är tillåtet med fler spön vid köp av trollingkort. När man trollar i vanliga fjällsjöar så brukar det vara bra att hålla sig till intressant bottenstruktur som djupbranter, grynnor eller ibland djupa stora områden där fisken går högt upp i vattenmassan. Dessa området brukar vara säkra för stor fisk, oavsett öring eller röding. Vobbler eller skeddrag är alltid givna betesval, men det som ofta brukar leverera bäst är det klassiska långedraget, med mask som bete. Detta lockar till sig fisk på stora avstånd. Man behöver inte vara rädd för att ro dessa för sakta. En varm sommardag går fiskarna djupare och du kan med stor fördel ro sakta över djupa områden för att få långedraget att fiska djupt. Till detta fiske behöver du en något kraftigare utrustning.

Öring från Arjeplogsfjällen

Traditionellt spinnfiske

Spinnfiske med vanlig haspelutrustning är den absolut vanligaste fiskemetoden, som utan tvekan har flest utövare i Arjeplogsfjällen. Spinnfisket i fjällen sker oftast ifrån land och det är då en fördel att kunna kasta långt. Att kunna kasta långt kan ibland vara avgörande för ett lyckat fiske, om fisken går långt ut, vilket de ofta gör. Allt beror såklart på hur biotopen i sjön ser ut. Blir det snabbt djup nära land brukar fisken kunna gå där, dessa områden är därför ett förstahandsval vid spinnfiske i fjällen. För att kasta långt behöver du ett längre spö med lämplig kastvikt för att kunna kasta spinnare och små skeddrag som brukar vara bra betesval. Ett haspelspö på 9 fot  med kastvikt upp till 20 gr är ganska lämpligt. Till detta behöver du en liten och smidig haspelrulle som du fyller med tunn spunnen lina. Vill du vara extra ordentlig placerar du en tafs fluorcarbon längst ut innan betet som skyddar mot vassa stenar och syns mindre i vattnet.

Flugfiske

Flugfiske brukar många kalla för en konst, en lite finare fiskemetod. Ibland lämpar det sig inte alls och svårighetsgraden ökar enormt. Medan vid andra tillfällen då flugfisket är helt överlägset. Exempelvis när insekter kläcker i stora mängder och fisken börjar jaga och äta selektivt, vilket innebär att de siktar in sig på just detta byte. I strömmande vatten lämpar sig flugfiske utmärkt, medan det blir svårare i sjöar. Då kan det vara med med hjälpmedel som vadarbyxor eller även flytring, för att du ska kunna komma åt fisken. Vilken fluga man ska använda är en hel vetenskap och det handlar ofta om att imitera det som fisken äter för tillfället. Torrflugor, nymfer, våtflugor och streamers, listan kan göras lång. Vid sjöfiske är det lämpligt med ett 9 fots spö i klass 5-6. Det kan vara bra att ha lite kraftigare för längre kast eller bättre linkontroll vid blåst. Fiskar man i små snåriga bäckar kan det vara smidigare med ett kortare spö i klass 4 för att gör det roligare.

Fiskeregler i Arjeplogsfjällen

Nedan ser du de fiskeregler som gäller i Arjeplogsfjällen. Det är Länstyrelsen som styr vart och hur man får fiska på statens mark ovanför Odlingsgränsen. Du bör alltid kolla deras fiskekortsbilaga, som de ger ut varje år. Här hittar du alla de regler och bestämmelser som gäller. Men kom ihåg, det är alltid fiskarens eget ansvar att ta reda på vad det är för regler och fiskekort som gäller. Så ta dig tid och läs igenom fiskekortsbilagan i länken ovan.

  • Det är tillåtet att sammanlagt ta upp och behålla högst 5 öringar och harrar per fiskare och dag (exempel: antingen 5 harrar eller 2 harrar och 3 öringar).
  • Minsta tillåtna längd för att avliva och behålla fisk är: 35 cm för harr; 35 cm för öring; 50 cm för lax. Längden mäts från nosens spets till stjärtfenans yttersta spets.
  • Med syfte att skydda ungstadierna av laxartade fiskar är fiske med naturliga beten (mask, maggot, räka, betesfisk och liknande) förbjudet i strömmande vatten. Eventuella undantag framgår av fiskekortsbilagorna.
  • För att skydda öringen i samband med lek är fiske efter öring förbjudet i strömmande vatten mellan 1 september och 14 oktober. Öring som fångas under denna period skall ovillkorligen släppas tillbaka, oavsett storlek och oavsett om fisken är skadad eller ej.
  • För att skydda harren i samband med lek är fiske efter harr förbjudet mellan 10 maj och 10 juni i Arjeplog kommun. Harr som fångas under denna period ska ovillkorligen släppas tillbaka, oavsett storlek och oavsett om fisken är skadad eller ej.
  • För att begränsa fångstuttaget i mindre vattendrag är pimpelfiske i strömmande vatten och sel förbjudet i samtliga vattendrag utom huvudälvarna, Pite-, Kalix- och Torne älvar. Med sel menas lugnvattenområden kortare än 1 km och en högsta bredd kortare än 200 m.
  • Sumpning av fisk är inte tillåtet.

Fiskekort i Arjeplogsfjällen

På fiskekortsbilagan som länkades ovan hittar du länkar och/eller kontaktinformation till de ställen som säljer fiskekort till Arjeplogsfjällen. Ett och samma kort gäller i samtliga vatten. Du kan även köpa fiskekort på nätet, dessa hittar du på NatureIT.se. Ungdomar under 16 år fiskar gratis i sällskap av målsman med fiskekort.

  • 70:- för 1 dygn.
  • 125:- för 3 dygn.
  • 220:- för 7 dygn.
  • 440:- för ett kalenderår. Ytterligare personer boende på samma adress kan lösa årskort familjemedlem för 125:-.