Stor harr i småvatten

Fiske-feber #4 – 2012

Lämna flugorna hemma och fyll asken med spinnare och vobblers. Bege dig ut i skog och mark för att bedriva smygfiske efter storharr i dina lokala småvatten. Njut av orörda strömmar, naturens skönhet och myggornas eviga surrande.

Text och foto: Markus Teilus

Läs artikel i PDF

Stor harr i småvatten


Det kan inte vara möjligt! Det kraftfulla hugget sliter nästan spöet ur handen på mig. Det är dags att vakna upp från
dagdrömmandet. Mitt välplacerade kast längs land har åter igen gett resultat. Fisken bjuder på en härlig kamp och det lätta haspelspöet står i en djup båge. Harren visar prov på luftakrobatikens alla konster innan den ger upp och trött glider in i håven. Det är helt otroligt, fjärde harren över kilot under samma tur, i samma lilla skogsbäck!
Mitt hjärta bultar, jag hör myggen surra och ser en fantastisk skapelse i håvnätet. Efter att ha förevigat minnet med ett kameraklick får harren återvända till bäckens djupa sel. Själv känner jag mig helt tagen. Hur ska jag kunna smälta det här, kan det verkligen finnas så mycket grov harr i ett så litet vatten? Tankarna på vilka fiskar som gömmer sig i nästa sel cirkulerar i mitt huvud. Spinnfiske efter harr är definitivt en underskattad metod som är väl värd att utforska.

Harr som bryter vattenytan med sitt segel

Harren bjuder på spektakulära fajter på lätt spinnutrustning och att drilla kilosfiskar i små vattendrag är en häftig upplevelse.

Smyg fram till vattnet

Harr fångad på vobbler

En vacker harr på knappa kilot fångad på en liten vobbler i en mindre skogsbäck.

I dessa skogsbäckar, som mestadels består av djupa och trögflytande partier, står harren gärna längs land och under strandbrinkar som är underminerade. Här finner den både skydd och mat i form av insekter som ramlar ned ifrån
vegetationen som sträcker sig ut över vattnet och slutar som en smaklig måltid för fisken.
Rör dig försiktigt och studera vattnet noga när du anländer till fiskeplatsen. Jag väljer gärna en utgångspunkt där jag inte tror att det står någon fisk, men för att inte riskera att skrämma eventuella harrar bör du ändå smyga fram och fiska av området närmast land innan du tar dig ända fram till vattnet. Det är inte ovanligt att en harr klipper betet precis där man tänkt gå ut och ställa sig.
Fiska av vattnet systematiskt, det kan stå fisk överallt, men enligt mina erfarenheter levererar området närmast land alltid flest och störst harrar. Förflytta dig sedan nedströms några meter i taget. Genom att kasta nedströms och fiska mot strömmen får du bättre rörelser och kontakt med betet. Är vattendraget trögflytande spelar det mindre roll, huvudsaken är att du förflyttar dig nedströms och kastar längs land på dig egen sida. Då är risken liten att du skrämmer eller missar någon fisk.
I Norrlands inland vimlar det av små, mysiga och orörda harrjokkar. Vi pratar om vatten som på sina ställen bara är några få meter breda, men som trots detta hyser både många och fina harrar. Det handlar kanske inte om några riktiga troféfiskar, men kilosharrar är inte ovanliga och medelvikten kan vara överraskande hög i många bäckar.
Harren är en fisk som gillar strömmande vatten, men den står även i trögflytande sel. För att harren ska trivas optimalt bör vattendraget erbjuda båda alternativen. Sträckor med forsar och grunda områden skapar områden för ynglens uppväxt, medan djupa och trögflytande sel håller större fisk som äter småfisk och larver med en liten energiförbrukning.
Innan man beger sig ut för att leta efter harrvatten kan det vara bra att studera en karta och ta reda på vilken fallhöjd det är från en plats till en annan. Man kan ofta se hur många meter över havet en viss plats är belägen och på så vis kan man räkna ut hur mycket en bäck faller på en viss sträcka och avgöra om det kan vara en lämplig kombination av strömt och lugnt vatten.

Vobbler och spinnare

Harren äter som bekant gärna insekter, men när den har blivit större står även småfisk på menyn. Vattendrag med elritsa är alltid intressanta och då bör man lämpligen använda små vobblers på 5–7 cm i naturliga färger som liknar
bytesfisken. Jag har upplevt att färgglada vobblers oftast skrämmer harren istället för att locka till hugg. Klassiska Rapala Countdown är ett klockrent bete till detta fiske.
Vanliga spinnare fungerar också utmärkt till harr. Vilken typ av spinnare man föredrar är mest en smaksak. Kastlängd, sjunkhastighet och skedens rotation är detaljer som kan variera. Själv har jag fastnat för Super Vibrax i storlek 2 och 3. Guld, silver, koppar och framförallt svart brukar leverera bäst.elritsa
Jag har ingenting emot flugfiske, men spinn är ofta betydligt effektivare, speciellt under kalla dagar då insektslivet inte lockar upp harren till ytan. En spinnare sjunker snabbare än en fluga och en vobbler dyker med hjälp av sin sked. På så vis kan man presentera betet i djuphålorna där de större harrarna ofta huserar. Miljön kring många harrjokkar utgörs av snår och buskar som gör ett flugkast klurigt, men med ett spinnspö kan du komma åt platser som är näst intill ofiskbara för en flugfiskare.

Vårda fisket!

Harren är en underhållande sportfisk som kämpar in i det sista och använder sitt stora segel för att kunna parkera i
strömmen under fajten. Det bästa du kan göra vid dessa tillfällen är att ändra vinkel på spöet för att få fisken ur balans. Om tanken är att släppa tillbaka harren bör den drillas hårt och snabbt – och landningen utförs bäst med en knutlös håv som skonar fiskens slemskikt. Det är väldigt svårt att landa en harr för hand, den är oerhört stark och svårgreppad.
Under vissa dagar är harren mer på hugget än andra och krokarna kan ibland sitta väldigt illa. Då bör du byta till en enkelkrok på spinnaren eller vobblern. Harren är en känslig fisk som kräver varsam hantering, den klarar sig inte särskilt länge ovanför vattnet efter en utmattande fajt. Det bästa är att försiktigt kroka av fisken i håven och plocka upp den ur håvnätet över vattnet.
Det är ofta farligt enkelt att påverka harrbestånden i små vatten, speciellt när stora mängder fisk under vissa perioder står samlade i selen. Ta upp någon enstaka matfisk och returnera resten. Välj en harr som mäter runt 35 cm som matfisk, då har den hunnit leka minst en gång. De större individerna bör man alltid släppa tillbaka. Tänk långsiktigt så kan dessa små juveler till harrvatten bjuda ett spännande och givande fiske under många år!