Ismeta gädda
Första gången jag ismetade gädda var år 2007. Det var i januari och jag hade fått 3st ismeteset i julklapp. Tidigare hade jag använt angeldon med trekrokar. Jag fick en gädda på cirka 7 kilo på första passet och var sedan fast. Ismete efter gädda är enligt mig en otroligt effektiv metod för de stora individerna. Och med tanke på att vi här i Norrbotten har fiskbara isar 6 månader om året, så hinner man avverka ett par pass under en säsong. Så här kommer jag gå igenom grunderna för att ismeta gädda.
Utrustning för att ismeta gädda
Ismeteutrustning för vanligt ismete efter gädda är inte så avancerat. Du behöver ett x antal ismetespön med rullar, vippor, ismetetackel och isborr.
- Ismetespön 4′-4’6″ (120-140 cm)
- Ismeterullar med nylonlina 0,45mm
- Ismetetackel (krok, tafs, sänke)
- Betesfisk
- Vippor
- Isborr (minst 200mm)
Ismetespö till gädda
Nu idag finns det mängder med olika ismetespön för gäddfiske. Det är mycket av en smaksak, vad man föredrar. Jag gillar ismetespön med kraftig ryggrad och mjukare toppdel (halv aktion). Ismetespön till gädda brukar oftast vara 120-140 cm långa. Jag gillar de kortare, då jag tycker man får bättre kontroll närmare hålet. Ismetespön är inte så farligt dyra och kostar vanligtvis 80-200 kr beroende på modell. Vilket är ganska skönt, då man gärna vill investera i ett gäng för att optimera fisket. Jag använder 5-8 spön vanligtvis när jag ismetar, beroende på vad för typ av vatten jag fiskar på.
Ismeterulle till gädda
När man väljer rulle till att ismeta gädda bör man inte välja de billigaste alternativen. Oftast duger de en kortare period för att sedan börja rackla. Istället för ett köpa en ismeterulle, så rekommenderar jag en trollingrulle, som Okuma Magda till exempel. Den är väldigt driftsäker, har en helt okej broms och även räkneverk. Räkneverk är faktiskt riktigt fördelaktigt vid ismete, enligt mig. Man kan med räkneverket hålla koll hur långt gäddan har simmat efter ett hugg, och även efteråt veta vilket djup man hade betesfisken på tidigare. Jag skulle alla dagar i veckan rekommendera en multirulle, och inte en haspelrulle. Haspelrullar fungerar givetvis bra, men med tanke på att bygeln är öppen och linan hasplar av spolen, ökar risken för trassel.
Valet av lina till ismete efter gädda är enkelt. Jag kör nylonlina på alla mina spön. Den är billig, tål kyla och tål nötning bättre. Dimensioner mellan 0,40 och 0,50 mm är lämpligt. Jag tycker att 0,45 mm nylonlina är optimalt för att ismeta gädda.
Ismetetackel för gädda
När det gäller tackel för att ismeta gädda så finns det många alternativ. Du kan dels köpa färdiga, men jag rekommenderar att tillverka dem själv. Det är enkelt och du får precis vad du önskar. På linan från rullen sätter jag överst ett kulsänke. Här kan man dividera fram och tillbaka vilken tyngd man ska använda, men jag föredrar 12-18 gram. Jag vet många duktigare ismetare som använder både tyngre och lättare vikter. Under den har jag en liten gummipärla för att skydda knuten till ismetetafsen.
Ismetetafsen har jag gjort tillverkat av wire under många år, vilket har fungerat mycket bra. På senare tid har jag även börja använda 0,9mm tjock fluorocarbon. Eftersom att wire är tunnare är den mer rörlig och smidig. Men fluorocarbonen är går fortare att tillverka. Som krok använder jag endast en trekrok i storlek 1 – 2/0 beroende på storlek på betesfisk. Kroken sätts löst i betesfiskens rygg. Denna uppsättning har fungerat extremt bra. Lättare att kroka av, skadar fisken mindre och fler fördelar. Det krokar minst lika bra som en ismetetafs med två krokar. När jag använder betesfiskar som är 30 cm eller större använder jag två krokar i storlek 4. Den övre kroken sätts i betesfiskens rygg, den nedre i överläppen.
Betesfisk till ismete efter gädda
Gäddan är som alla vet en riktig rovfisk och hugger på det mesta. Jag har faktiskt testat en hel del olika betesfiskar genom åren. I Norrbotten finns det inte lika många arter att fiska med som i södra Sverige. Men den absolut vanligaste betesfisken som jag och många andra ismetare använder är mört. Men man kan även använda abborre, sik, björkna, braxen, id mfl.
Jag tycker att en betesfisk på 15-20 cm är en vanlig storlek när man ismetar gädda. Ibland vill jag ha större. Mört brukar vanligtvis vara det säkraste kortet, då det sällan slår fel. Ibland kan andra fiskarter fungera bättre. Jag personligen har aldrig haft bra ismetepass efter gädda med abborre som betesfisk, medan en kompis påstår att den i vissa fall kan vara bättre.
Övrig utrustning
Man vill helst inte släpa med sig onödigt mycket prylar ut på isen. Det brukar bli nog så mycket utrustning hur som helst. Men det finns några prylar som man inte vill vara utan.
En rejäl och lång tång är viktig att ha med. Man vill verkligen inte peta med fingrarna innanför gäddans käftar. Ibland sitter kroken djupt och det finns inget bättre en än rejäl tång eller kroklossare. Utöver tången kan man behöva våg, måttband, vågsäck och matta om man vill dokumentera fiskarna mer noggrant. Får du en riktigt stor fisk som du vill få riktigt bra bilder på, tänk på att ta väl hand om fisken. En ismetepulka som du fraktar din utrustning i, kan du även sumpa en stor gädda. Du kan snabbt fylla den med vatten och låta gäddan vila här.
En isborr är mer än självklar när man ska ismeta gädda. Oavsett om du har handborr eller motorisborr, så måste den vara minst 200 mm i diameter. Får du en stor gädda så kommer den inte gå upp utan att ta skada i ett mindre hål. Se alltid till att ha ett par reservskär med dig, om du råkar borra i botten. Kan rädda en hel dag!
Vipporna för att ismeta gädda med, är viktigare än vad man tror. Det är dessa som ska indikera nappet. Du kan använda traditionella angelfjädrar, men dessa är ofta väldigt mjuk och syns dåligt. Jag skulle rekommendera att göra egna med rejäla fluorescerande bollar och stark klämma. När man ismetar på vissa vatten vill man ha stor spridning och då gäller det att man ser sina vippor på långt avstånd.